Chat med os
x

Vinterkørsel – få vores bedste råd til sikker kørsel om vinteren

Man skal passe særlig godt på som bilist i vinterhalvåret. Det er koldt, vejene er glatte, og der kan være svækket udsyn i snevejr. 

Derfor er der en masse forholdsregler, du bør tage. Nogle kender du måske allerede, mens vi måske vil præsentere dig for nye måder at være en god bilist på i denne artikel. Læs med her og bliv klædt på til vinteren.

Vær i god tid og sæt ekstra tid af til turen

Alt tager lidt længere tid som bilist om vinteren. Du skal bruge tid på at skrabe is af din frontrude, og du kan ikke køre så stærkt, som du måske plejer. Derfor kan det være en god idé at sætte lidt mere tid af – så risikerer du heller ikke at træde lidt for meget på speederen, fordi det tog ekstra tid at få bilen i gang. 

Det er vigtigt at afskrabe din bil grundigt for is. Et godt udsyn er alfa og omega for din og andre trafikanters sikkerhed. 

Sæt derfor lidt mere tid af om morgenen eller til transport. Så kommer du ikke for sent afsted og bliver stresset.

Hav en finger på pulsen – tjek vejrudsigten

Som en del af din forberedelse er det en god idé at tjekke vejrudsigten, så du ikke er overrasket over, at det sner eller er frostvejr. På den måde er du godt forberedt.

Hvis du alligevel kommer for sent afsted, skal du ikke kompensere for det ved at køre hurtigere. Så er det bedre at komme for sent. Derfor er det klogt at medbringe en telefon, så du kan give besked. 

Kørsel på sne – hold god afstand og lav fart

At være bilist om vinteren handler mest om sund fornuft. Kørsel på sne giver både et dårligere vejgreb og større chance for at miste herredømmet over bilen. 

Når du kører i snevejr, bør du holde rigtig god afstand til andre bilister og køre langsommere end normalt. Du vil bremse langsommere end normalt, hvorfor en større afstand og en lavere fart er en nødvendighed. 

Kørsel på is – lad fornuften sejre

Ligesom når du kører i snevejr, skal du lade fornuften sejre ved kørsel på is. Hvis vejen er spejlglat, vil du ikke kunne kontrollere bilen, og derfor bør du køre meget forsigtigt med god afstand og i lav fart.

Mange tror, at de er sikret mod kørsel på is, fordi de har vinterdæk på samt moderne, gode bremser. Men faktum er, at det ikke reder din kørsel. Sørg derfor altid for at køre sikkert og med et klart udsyn.

Sort is er farligt, så her skal du være ekstra opmærksom

Begrebet sort is bruges, når der ligger is på vejen, men det er usynligt, og derfor kommer asfalten til syne.

Sort is er farligt, fordi bilisten ikke tror, at der er is på vejen, men den smeltede is er frosset fast til kørebanen og gør den voldsom glat. 

Derfor skal du uanset syn været meget opmærksom på isede veje. Hvis du har skrabet is af dine bilruder, så ligger der også is på vejen.

Vær opmærksom på isslag

Når der er voldsomt frostvejr i Danmark, kan der være islag på vejene. 

Det gør dem særligt glatte, og det skal du være opmærksom på som bilist. Isslag kan være svære at se og forudse, og derfor er grundreglen, at du altid skal køre forsigtigt i frostvejr.

Hav altid vinter- eller helårsdæk på

Det er farligt at køre med sommerdæk på om vinteren. Sørg derfor altid for at have helårs- eller vinterdæk på, så din bil har et godt greb om vejen. Alt andet er uansvarligt. 

I den forbindelse skal du også sørge for at få lavet en reparation af din bilrude, hvis den har været udsat for stenslag. Om vinteren har ruden større tendens til at slå revner.

Vær godt forberedt og husk varmt tøj

Det er ikke irrelevant, at du husker varmt tøj om vinteren. Særligt dit fodtøj er vigtigt. Hvis du fryser om dine fødder, vil det kunne påvirke din kørsel. Hav altid et par tørre sko og sokker liggende i bilen om vinteren. Så er du godt stillet.

Vær forberedt på at køre fast

Uheldet kan være ude, og hvis du kører fast og skal vente på hjælp, er det vigtigt at have det varmt. Her er en god huskeseddel:

  • Et varmt tæppe
  • Sokker
  • Hue og vanter, hvis du skal udenfor
  • En god, varm jakke

Nu er du klar til at være en god bilist om vinteren - god tur og kør forsigtigt!