Chat med os
x

Vinterdæk guide: Bliv klar til vinteren 

Hvornår skal jeg skifte til vinterdæk? Hvor længe skal de sidde på bilen, og hvorfor skal jeg overhovedet køre med dem?

I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk, men vinterdæk bremser bedre end sommerdæk og øger din egen og dine medtrafikanters sikkerhed. 

Der er mange spørgsmål omkring vinterdæk. I denne guide prøver vi at besvare dem allesammen. Læs med her og bliv klar til vintersæsonen.

Hvorfor skal jeg køre med vinterdæk?

Om vinteren skal du køre med vinter- eller helårsdæk for at få den bedste greb om vejen. Vinterdæk bremser markant bedre end andre dæktyper i vinterføre, og dermed er det usikkert og farligt ikke at køre med vinterdæk, når der er is på vejen og sne udenfor. 

Der findes både helårsdæk, vinterdæk og sommerdæk – men når frosten melder sig, er der ingen tvivl om, at det smarteste og sikreste er at bruge vinterdæk.

For din egen og andres sikkerhed er det altså en rigtig god idé at køre med vinterdæk. Der er dog ingen lovkrav i Danmark omkring brug af vinterdæk, men det er en kraftig anbefaling.

Hvornår skifter man til vinterdæk?

Det er forskelligt, hvornår man bør skifte til vinterdæk, og det afhænger også af vejret. Kulden kan komme både tidligt og sent. FDM anbefaler, at man skifter til vinterdæk omkring efterårsferien og tager dem af igen til påske. 

Men det er en smagssag, og du bestemmer selv, hvornår du vælger at skifte til vinterdæk.

Hvor gamle må vinterdæk være?

Ligesom med brugen af vinterdæk, er der ingen lovkrav til, hvor gamle vinterdæk må være. Nogle siger dog, at vinterdæk kan holde i fem sæsoner, mens andre siger, at dækket maks må være 10 år, hvis det ikke er blevet brugt længe. 

Gummiblandingen i vinterdæk vil blive nedbrudt over tid, og derfor kan vinterdæk faktisk godt blive for gamle.

Hvordan ved jeg, at det er et vinterdæk?

Vinterdæk er markeret med et M+S-mærke, som står for mud og snow. På dækket vil der også være et snefnugsymbol og et bjergsymbol. 

Det står på hvert enkelte dæk, fordi du selvfølgelig skal huske at skifte alle fire dæk, når du skifter fra sommer til vinter eller omvendt. 

Hvordan skal mønsterdybden være?

Der er lovkrav om dækmønstret i Danmark. Det skal minimum være på 1,6 millimeter. Ofte har et nyt dæk et dækmønster på syv-otte millimeter.

Det anbefales dog, at mønsterdybden på vinterdækket ikke kommer under fire millimeter. Et dæk med en dårlig mønsterdybde vil forårsage længere bremsetid, og din bremsetid kan i forvejen være lang som følge af spejlglatte veje. Hold derfor øje med mønsterdybden på dit vinterdæk.

Montering af vinterdæk

Det er ikke anderledes at montere vinterdæk end andre bilhjul. Du skal bruge lidt værktøj og en donkraft til at montere dine vinterdæk.

Sørg for at skrue hjulboltene ordentlig fast igen og find det rigtige moment for dækkene, når de skal skrue på. 

Opbevaring af vinterdæk - hvor skal de være?

Når du ikke bruger dine vinterdæk, skal de gemmes væk. Du kan vælge at have dækkene hjemme hos dig selv, hvis du har plads til dem eller aflevere dem på et “hotel”.

Hvis du vælger at opbevare dem selv, skal du være klar på også selv at stå for montering af vinterdækkene, når det bliver koldt. 

Opbevar dem et koldt sted

Når du skal opbevare dækkene selv, er det bedst at gøre det i et køligt rum, så dækkene ikke ældes hurtigere end nødvendigt. Det skal du også tage højde for, når du beslutter, hvad du vil gøre med dine bildæk.

Du kan også for få hundrede kroner købe et hjulstativ, så du ved, hvor du skal placere dækkene.

Har du ikke plads eller forhold til det? Du kan aflevere dine dæk på et dækhotel

Der er mange, der hvert år afleverer deres dæk på et dækhotel og i samme ombæring får dækkene monteret, når de kommer for at hente dem. Her er der mange gode tilbud at hente, og branchen for bildæk er stor.

Hvis du er usikker på noget, kan du altid henvende dig til en autoriseret forhandler. I forbindelse med vinterhalvåret, er der mange ting, der er gode at få styr på. For eksempel er det en rigtig dårlig idé at have et stenslag, når kulden nærmer sig.

Du har hjernen - ikke dine vinterdæk

Det kan på det kraftigste anbefales at køre med vinterdæk, men selvom du kører med gode, solide vinterdæk, er du stadig chaufføren. 

Vinterdæk gør ikke forskellen for dig alene, men kan hjælpe dig til en bedre og mere sikker kørsel. Derfor skal du stadig huske at holde god afstand, køre efter forholdene, altid skrabe is af din forrude, og tjekke vejrudsigten, inden du skal ud at køre i frost- eller snevejr.