Chat med os
x

Den komplette guide: Klargøring af din bil til vinter

Det er vigtigt at gøre sin bil køreklar til vinterhalvåret. Meget af klargøring kan du heldigvis selv foretage.

Vi har valgt nogle af de mest oplagte ting at ordne på bilen, når kulden nærmer sig. 

Rustbeskyttelse er særlig vigtigt om vinteren

En af de vigtigste ting, når du vil klargøre din bil til vinter, er rustbeskyttelse. Saltede veje er hårdt for bilens karosseri, og biler er egentlig slet ikke designet til de store danske temperatursvingninger.

Derfor er en grundig rustbeskyttelse vigtig, og du bør foretage en grundig vask af hjulkasser og dørpaneler, så du får fjernet skidt.

Mulig undervognsbehandling

Hvis du har en ældre bil, skal du holde øje med rust. Undersøg om din bil har brug for en undervognsbehandling. Den kan være givet rigtig godt ud og kan forlænge både bilens værdi og levetid – på samme måde, som det øger værdien, hvis du sørger for reparation af stenslag i bilruden

Voks og lakforsegling

For at beskytte din bils lakering bedst mulig mod kulden, bør du lave en lakforsegling og dernæst vokse bilen.

En autovoks beskytter bilen mod ridser og skrammer, som kan opstå, når man kører på isede og saltede veje. 

Reparer dine lakskader

Du kan starte med at rengøre lakken, så du kan opdage småskader og reparere dem med en lakstift, inden du beskytter lakken med autovoks. 

En lakforsegling vil give en pænere og mere modstandsdygtig bil, som er nemmere at holde ren fremover.

Bør jeg vaske bil i frostvejr?

Det er altid rart at have en ren og pæn bil, men om vinteren kan det være en stakket frist. Sne, sjap og salt kan hurtigt gøre bilen beskidt igen. 

Der er heller ikke særlig god grund til at vaske bil i frostvejr. Den bliver flot for en kort periode, men det har ingen effektiv på beskyttelse af bilen, og om vinteren er det mere oplagt at bruge vaskehallen fremfor at stå i kulden og vaske bilen selv. 

Derfor bør du måske spare lidt på bilvasken om vinteren i stedet for at bruge dyrebare kroner på bilvask i en vaskehal.

Reparer skader i dine ruder

Hvis din bilrude er ramt af stenslag, er det klogt at få det repareret eller få en ny forrude, inden vinteren kommer. Når vinteren kommer, vil stenslaget kunne udvide sig og slå store revner i ruden, så den skal udskiftes. Det skyldes, at der ofte er fugt nede i stenslaget, og når det fryser til is, vil ruden slå store revner.

Hvad koster et stenslag så at få repareret? Priserne er varierende, men ofte er der gode tilbud at hente – og det er under alle omstændigheder billigere end at få en helt ny rude.

Hæld ikke varmt vand på bilruden

Det er fristende at hælde varmt vand på bilruden, når den er iset til om morgenen. Det skal du dog ikke gøre.

Varmt varm på en iskold rude vil give spændinger, der kan få ruden til at slå revner. Hvis du vil hælde vand på, skal det være lunkent, og hvis du har stenslag i din bil, bør du tænke dig ekstra godt om. 

Et godt tip til at undgå frosne vinduesviskere

Det er dødirriterende at komme ud til en bil med frosne vinduesviskere, men det behøver du heller ikke.

Du kan trække en sok over hver vinduesvisker og lade dem sidde til næste morgen. Her vil vinduesviskerne ikke have frosset sig fast til ruden, og du kan nemt få dem i gang. Et smart og nemt trick at anvende. 

Binder låsen? Så er det tid til smøring af bilen

Når bilen skal være klargjort til vinter, kan du smøre bilens låse og lister, da de bliver slidt med tiden. 

Smøring sørger for, at du altid kan låse bilen op, og at intet binder. Du kan med fordel også give brændstofklappen, vinduesviskerne og hængslerne en tur, så din bil er i så god stand som muligt.

Smøring kan foregå enten med fedttyper eller spraydåser. Ved områder der er svære at tilgå, kan det være mest belejligt at bruge en spraydåse for en mere optimal smøring.