Chat med os
x

Værd at vide om veteranbiler

Der er noget specielt over veteranbiler. Bilerne har først og fremmest mange år på bagen. Og i mange tilfælde har de også et klassisk og charmerende udseende, som skaber opmærksomhed og drømmende blikke. For de fleste kigger en ekstra gang, når en ægte veteranbil kommer rullende forbi på elegant vis.

Hvornår er en bil en veteranbil?

Svaret på, hvornår en bil går fra almindelig bil til veteran, er faktisk ret enkelt. Bilen kan nemlig registreres til veterankørsel, hvis der er gået mindst 30 år, siden bilens første indregistrering. Ejer du en bil, der er registreret til veterankørsel, må du dog kun bruge den lejlighedsvist og kun til privat kørsel.

Sikkerhedsseler

Størstedelen af veteranbilerne på de danske veje er produceret uden sikkerhedsseler eller kun med seler ved forsæderne. Mange ejere af veteranbiler har derfor efterfølgende monteret sikkerhedsseler - de kan dog kun betegnes som ’godkendt sikkerhedsudstyr’, når de er monteret ifølge fabrikantens anvisninger.

Har en veteranbil kun sikkerhedssele ved forsæderne, skal børn placeres på forsædet - og sidde fastspændt i godkendt og egnet sikkerhedsudstyr, hvis barnet er under 135 cm. Har veteranbilen ingen sikkerhedsseler, skal børn sidde på bagsædet - og her må man ikke medbring børn under tre år.

Syn, afgifter og forsikring på veteranbiler

Syn

En klar fordel ved en veteranbil er, at bilen kun skal synes, når den rammer de 35 år. Og herefter er det kun hvert 8. år, at bilen skal til syn. Efterhånden som bilen ældes kan der dog være flere og flere udgifter til el-arbejde, rustbekæmpelse, reparation af bilruder og meget andet. Derfor klarer mange veteranbilejere også en del af den løbende vedligeholdelse selv.

Afgifter

Ejer du en veteranbil, skal du kun betale ¼ af vægtafgiften i forhold til en tilsvarende bil. Denne ændring sker automatisk, når der opkræves vægtafgift for bilen første gang efter dens 35-års fødselsdag.

Er veteranbilen desuden importeret (og er ældre end 35 år) og i original stand (dvs. ’fremstår som ved første indregistrering’), skal der betales registreringsafgift af bilens markedsværdi, som højst kan være 40 % af nyprisen minus afgift. Er veteranbilen ikke i original stand, vil afgiften være af den fulde markedsværdi.

Forsikring

Som veteranbilejer skal du som minimum have en ansvarsforsikring. Der er dog ingen særlige regler i forhold til forsikring af veteranbiler - men mange forsikringsselskaber har billigere forsikringer til netop veteranbiler.