Chat med os
x

Er du godt kørende? Sådan tjekker du din bil

Når du åbner motorhjelmen på din bil, kan det være et stort virvar. Hvad gør bremsevæsken godt for, og hvordan er det nu med batteriet?

En bilmotor er en kompleks størrelse, og der er ikke noget at sige til, hvis du er en smule forvirret. Det er nemmere at opdage revnet autoglas, end det er at se, om der er motorolie på bilen. Men hjælpen er nær.

I denne guide forklarer vi, hvorfor og hvordan du skal tjekke din bil, så du ved, den er i god stand og klar til en køretur.

Batteri: Din bil kan ikke køre med et fladt batteri

Hvis dit batteri er dødt, kan din bil ikke køre. Derfor er det altid en god ide at tjekke batteriet. 

Når du åbner kølerhjelmen, er batteriet ikke svært at se. Men hvis du alligevel er i tvivl om, hvor det befinder sig, kan du kigge i bilens instruktionsbog, hvor det vil være oplyst, hvor batteriet ligger.

Tjek det her: Strøm, utætheder og batterivæske

Når du tjekker dit batteri, skal du tjekke for strøm og utætheder. Måske er det slidt, men det kan også være, at batterivæsken siver ud, og det er problematisk.

Bremsevæske: Sørger for, at din bil kan bremse

Du skal altid have så meget bremsevæske på som muligt. Hvis du ikke har bremsevæske på din bil, kan det skyldes utætheder og forringe bilens bremseegenskaber. 

Hvis du mangler meget bremsevæske, kan du fylde noget på og tjekke igen efter et par køreture. Hvis du igen er i mangel på bremsevæske, kan du køre bilen til værksted og få tjekket for utætheder. 

Bremsevæske skal ikke skiftes ret ofte, hvorfor du hurtigt kan lokalisere problemet.

Motorolie: Essentielt for hele motorens system

Motorolien er uundværlig for bilen. Hvis der ikke er nok motorolie på din bil, vil det gå ud over resten af motorens system, som ikke vil få olie nok. I værste tilfælde vil motoren kunne brænde sammen. 

Der findes forskellige motorolier til forskellige biler. For at finde den olie, der passer til din bil, er instruktionsbogen igen din bedste ven. 

Motorolien tjekkes ved at hive oliepinden op, tørre den af, stikke den ned og tage den op igen. Nu kan du se, hvor meget olie der er på bilen.

Kølervæske: Fyld på, når du er ved at løbe tør

Kølervæsken er tricky, da den kan svinge meget. Hvis kølervæsken er under minimummet, skal du selvfølgelig påfylde væske, men ellers kan den godt stige igen. Derfor skal du ikke panikken, hvis din kølervæske er lav. 

Kølervæske er også nemt at påfylde og kan gøres på ganske kort tid. Her er en guide trin for trin:

  1. Kølervæsken er det symbol med termometeret på 
  2. Sørg for, at bilen er nedkølet for at måle rigtigt
  3. Se i instruktionsbogen, hvilken kølervæske du skal bruge
  4. Fyld ikke mere væske på end til max-mærket

Hvor ofte skal jeg tjekke bilen?

Det er en vurderingssag, hvor ofte du vil tjekke din bil. Man kan sige, at du ikke kan gøre det for ofte, og at det er bedre at tjekke den en gang for meget end en for lidt. 

Med tiden vil du også lære din bil bedre at kende, og det vil blive mere overskueligt at tjekke under kølerhjelmen. 

Høj sikkerhed er vigtig

Det er vigtigt at have en bil, der er tryg at køre i, derfor skal du sørge for at få ordnet eventuelle problemer. Det gælder både forrude skift, som kan findes til en god pris, dækproblemer, dårligt udsyn med videre. 

Derfor bør du også kende til bilens motorområde, så du kan tjekke jævnligt, at alt er, som det skal være.