Chat med os
x

Reparation af ridser i bil – sådan fjerner du dem selv

Det kan ikke undgås, at din bil med tiden vil opleve ridser i lakken. Det er grimt og vil formindske bilens værdi. Nogle ridser kommer uforklarligt, mens andre skyldes sammenstød af større eller mindre grad.

Du kan selv gøre meget for at vedligeholde bilens ydre, og du kan faktisk også fjerne mindre ridser i lakken. Små ridser vil nemlig blive fjernet, hvis du lakforsegler bilen.

Hvorfor skal jeg fjerne små ridser?

Det forlænger din bils levetid at fjerne små ridser. Lakken bliver bedre med en lakforsegling og i sidste ende forlænger det også bilens levetid og sørger for, at bilen får en højere værdi, når du en dag skal sælge den.

Dertil er der synet på bilen, som bliver pænere at kigge på til stor tilfredshed for dig som bilejer.

Kan jeg selv fjerne dybe ridser?

Du kan ikke reparere alt selv, og selvom vi gerne ville være behjælpelig, er vores bedste råd, at du får din bil til reparation, hvis den har dybe ridser. Du kan muligvis godt formindske skaden, men helt fjerne dem kan du ikke.

Det samme gælder revnet autoglas, hvor du skal sørge for at få skaden repareret hurtigt, da det er farligt ikke at have fuldt udsyn ud af forruden.

Det kan du gøre selv: En lakforsegling til de små ridser

Med en lakforsegling af din bil kan du fjerne de små ridser og forlænge både lakken og bilens levetid. Følg denne guide, så din bil igen kan blive skinnende – uden små irriterende ridser. 

Start med en bilvask

Det er klogt at starte med at vaske din bil - enten i hånden eller i en vaskehal. Ved at vaske bilen sørger du for at fjerne snavs, som du dermed ikke får poleret ind i bilen. Derfor er det også en dårlig idé at undlade bilvasken.

Brug både masser af vand før og efter bilvasken, og til selve vasken kan du bruge sæbevand. Du kan vaske bilen systematisk og gå fra område til område, og hvis du har rigtig meget overskud, kan du også rengøre den indvendigt. Det har dog ingen indflydelse på resultatet af din lakforsegling. 

Afslut vasken med at tør bilen af i hånden, hvis du vælger en manuel bilvask. Et godt fif til også at opdage, hvor lakken har brug for en forsegling. 

Gør forarbejdet og rens lakken

Som forarbejde til selve lakforsegling kan du rense lakken, når du laver en reparation af ridser i din bil. 

Når du renser lakken, fjerner du skidt, der sidder i den øverste del af billakken. Det giver et flottere resultat.

Nu er du klar til selve lakforseglingen.

Fjern nu de små ridser

Når du skal lakforsegle, skal du følge anvisningerne på dit lakprodukt. Ligesom med en bilvask kan du gå systematisk til værks og starte med ét område og arbejde sig fremad. Det kan være foroven mod bunden eller fra højre mod venstre. 

Til lakforseglingen kan du bruge en microfiberklud eller en svamp, som følger med produktet. Sørg for at arbejde produktet godt ind i lakken, men lad ikke lakken tørre længere tid end anbefalet, da det måske ville kunne ses efterfølgende.

Slut med en autovoks hvis ønsket

Hvis du vil give din bil en sidste finish, kan du give bilen voks, som giver din laksforsegling yderligere beskyttelse. Både autovoks og lakforsegling er med til at fjerne ridser i lakken.

Kan jeg undgå ridser i lakken?

Svaret er - desværre - nej.

Når du bruger din bil, er det uundgåeligt, at der kommer ridser i lakken, men du kan godt minimere risikoen og tænke over, hvor du parkerer.

Fugleklatter og harpiks er for eksempel rigtig skadeligt for lakken, og derfor bør du undgå at parkere under nåletræer. 

Bonustip: Kom ridserne i forkøbet med et overtræk

Du kan købe et overtræk for at beskytte din bil bedre mod ridser i lakken og småskader. Små ridser kan opstå hele tiden, og det er træls at skulle foretage en reparation af ridser i din bil oftere end nødvendigt. 

Du kan aldrig undgå små ridser 100 procent – men vil du gerne skærme din bil mod unødige ridser, kan det være en god idé at investere i et overtræk. Det gælder særligt, hvis din bil jævnligt holder parkeret steder, hvor der er stor risiko for nedfald fra nåletræer og fugleklatter.