Chat med os
x

Læs alt om nødtætning af bildæk her

Når du skal lave en nødtætning af dit bildæk, er det vigtigt, at du gør det rigtigt, så bilen ikke er til fare for dig selv og andre. En forkert nødtætning af bil kan nemlig resultere i eksploderede hjul – og det vil du selvfølgelig gerne undgå. 

Læs alt om, hvordan du skal gøre - og ikke gøre - lige her.

Du må godt bruge en gummiprop – men kun som nødtætning

Fra starten af 2018 blev det indført, at det ikke længere var lovligt at indsætte en gummiprop i dækket i bestræbelserne på at lappe det som permanent løsning. 

Det blev gjort ud fra en vurdering af, at man ikke opdagede indvendige skader på dækket, og at gummipropperne blev brugt som permanente løsninger og ikke en nødløsning. Derfor må du gerne bruge en gummiprop, men kun som nødtætning. 

Hvis ikke indvendige skader bliver opdaget, kan det føre til eksplosioner, som kan forårsage trafikuheld, stenslag i dit autoglas, en ødelagt bil og i værste situation menneskelige skader. Derfor er det et no go at bruge en gummiprop som permanent løsning, men som nødtætning er det altså okay.

Nødtætning gælder ikke lastbiler og busser

Lastbiler og busser må ikke benytte sig af nødtætning, da konsekvenserne ved en skade vil være store. Hvis du er lastbil- eller buschauffør, må du derfor vente på hjælp.

Lappevæske som nødtætning

Ligesom med gummipropper kan lappevæske bruges som nødtætning af dækket - men ikke mere end det. 

En nødtætning betyder, at du reparerer hjulet, så du kan køre bilen på værksted og få en rigtig reparation. Her er lappevæske i samme kategori som gummiproppen. 

Når du bruger lappevæske, er det vigtigt, at du gør det grundigt og sørger for, at du får dækket lappet korrekt.

Dit reservehjul er din bedste ven

Mange har nedprioriteret deres reservehjul til fordel for lappevæske, der fylder mindre. Men når uheldet er ude, er reservehjulet din bedste ven, da det er et nyt hjul af samme standard. 

Hvis du selv kan skifte hjulet, kan du hurtigt komme videre og spare både tid og penge.

Der er mange gode guides, der fortæller, hvordan du kan skifte reservehjulet, og det er altid en god idé at have værktøj med, så du kan løsne boltene og tage hjulet af. 

Er du i tvivl om, hvordan du gør? Vent på autohjælp

Ikke alle er i stand til at løse problemet med nødtætning selv. Det er helt forståeligt, og hvis du ikke kan komme videre med dit defekte dæk, kan du altid ringe efter autohjælp.

En nødtætning er ikke permanent – så kør på værksted 

Det hedder nødtætning af dit bildæk, fordi det er en nødløsning. Derfor er det vigtigt, at du kommer på værksted hurtigt og får repareret skaden permanent. Ligesom med revnet autoglas, utætheder og motor- og bremseskader, skal du få dine dæk repareret.

Som tidligere skrevet kan det have store konsekvenser, hvis du kører videre med din nødtætning, og i værste fald kan dit bildæk eksplodere.