Chat med os
x

Korrekt kørestilling giver øget komfort og højere sikkerhed

Mange har ikke en korrekt kørestilling i deres bil. Det er en skam, for hvis du sidder rigtigt i bilen, øger du både sikkerhed og komfort. 

Men vi forstår godt, hvis du ikke ved, hvordan du skal sidde rigtigt. Derfor prøver vi her at hjælpe dig på vej med at få en korrekt kørestilling – vi gennemgår alt om krav til spejle og bagrude såvel som hvordan, du indstiller rattet. 

Sådan sidder du rigtigt i bilen

Du skal ikke strække dine ben for at kunne nå pedalerne. Du skal kunne træde pedalerne i bund, og derfor skal dine ben være let bøjede. Kør sædet frem og tilbage for at finde den afstand, der passer bedst til dig.

Ingen problemer med betjening

Hvis du kan anvende alle knapper i bilen uden problemer, sidder du rigtigt. Det betyder, at du ikke skal kunne strække dig og miste fokus på vejen for at skifte radiokanal eller skrue ned for airconditionen. 

Jo højere, jo bedre – højt sæde er godt

Når du skal regulere din sædehøjde for at finde den korrekte kørestilling i din bil, er det værd at bestræbe sig efter at sidde højt. Det vil give et godt udsyn ud af din frontrude.

Sørg for ikke at have kørt sædet for langt tilbage, så du “ligger” for meget ned – det ser måske smart ud, men det forringer dit udsyn og er heller ikke særlig godt for din ryg, da det ikke ligefrem er noget ergonomisk god kørestilling. 

Ret på selen om nødvendigt

Sikkerhedsselen er vigtig. Det er den, der skal redde dit liv, hvis du kører galt. 

Selen må ikke sidde for tæt på halsen og omvendt heller ikke falde ned på den anden side af skulderen. Selen skal placeres hen over skulderen, så den ikke generer. 

I nogle biler er det muligt at rette på B-stolpen, som er selens fæstning for oven.

Du skal have begge hænder på rattet

Mange kører kun med en enkelt hånd på rattet, og det er en fejl. 

Hvis du skal lave en hurtig undvigelsesmanøvre, kræver det nemlig to hænder på rattet. Sørg for at holde så langt nede på rattet med hænderne, at du kan dreje det rundt i en bevægelse. Her er det også vigtigt, at du kan kigge ud ad din forrude. Derfor bør du ikke have stenslag eller lignende, der gør dit udsyn dårligere. Det kan altid betale sig at få en reparation af dit stenslag for at øge sikkerheden.

Afstanden til rattet kan findes ved at lægge håndleddet på den øverste del af rattet. Når du har en hånd ud over, skal armen være strakt. 

Tjek efter den rigtige bøjning

Din kørelærer sagde måske altid “se rattet som en urskive og placer hænderne, så klokken er 10 minutter over to”.

Det er en god huskeregel at placere venstre hånd mellem ni- og 10-tallet og højre hånd mellem to og tre-tallet. 

Når du har gjort det, vil du kunne se, om dine arme har den rigtige bøjning. Dine arme skal bøje omkring 90 grader, da det er en god hvileposition og giver mulighed for en hurtig manøvre.

Hvad er der af krav om spejle i biler?

Når du skal have en korrekt kørestilling i din bil, er det klogt at indstille spejlene, og der er krav om spejle i din bil. 

Ved korrekt indstilling af sidespejle skal du kunne:

  • Se lidt af bilens side
  • Se lidt af vognbanen
  • Se så langt bagud som muligt

Det er desuden lovpligtigt at have både bakspejl og et venstre sidespejl.

Skal man kunne se ud af bagruden?

Hvis du har et godt pakket bagagerum i forbindelse med weekendture, flytning eller sommerferie, kan det blokere for bagrudens udsyn. 

Man behøver ikke at skulle kunne se ud af bagruden, men er udsynet blokeret, er det et krav, at der er et sidespejl i højre side. Stort set alle biler har dog to sidespejle, så det vil sjældent være et problem.