Chat med os
x

Kør længere på literen – sådan gør du

Synes du, at du bruger for mange penge på benzin? Og passer opgørelsen fra producenten slet ikke med det brændstofforbrug, du oplever?

Det kan være frustrerende, men faktisk kan du selv gøre en række ting for, at din bil kører længere på literen. Læs med her og få de bedste råd til, hvordan du kan spare penge på benzinregningen.

Kør længere på literen og få en bedre brændstoføkonomi 

Da din bilproducent opgjorde, hvor langt din bil kunne køre på literen, er det gjort ud fra en række parametre, der har tilgodeset bilen. Det er langt fra det, du oplever, hvor du kan have tung vægt på, modvind eller et anderledes kørselsmønster. Det kan være en af forklaringerne på den forskel, du oplever.

Vi har herunder samlet en række tips, der hjælper dig med at køre længere på literen ↷

Pump luft i dine dæk

Hvis du har et lavt dæktryk, bliver det være hårdere for din bil at køre, og det vil betyde et større benzinforbrug. 

Derfor er det en god idé at tjekke dit dæktryk og pumpe luft i dækkene, hvis det er lavt. Et godt dæktryk vil også slide mindre på dækkene.

Her kan være op til to-tre procent af brændstofforbruget at hente. 

Fjern overflødige ting i bilen

Hvis du vil have en bedre brændstoføkonomi, kan du fjerne overflødige ting fra din bil. Oftest har man ting på sæderne eller i bagagerummet, som kan fjernes og dermed lette bilens vægt og sørge for, at den kører længere på literen.

Det er vigtigt at have udsyn ud af både sin bagrude og forrude, så store og tunge ting i bagagerummet giver både et højere brændstofforbrug og en dårligere sikkerhed. 

Kør i et højt gear

Din bil bruger mindre brændstof ved at køre i det højest mulige gear. Det skyldes det lave omdrejningstal, der giver en mere solid kørsel.

Et par gode råd: Kig på dit kørselsmønster

Der kan være flere måder i din kørsel, som giver et uregelmæssigt brændstofforbrug. Derfor gør du klogt i at kigge på dit kørselsmønster. 

Sørg for at holde god afstand til andre

Hvis du holder god afstand til andre, undgår du opbremsninger og acceleration hele tiden. I stedet får du en mere flydende kørsel, og det giver et bedre brændstofforbrug. Dermed bør du også kun overhale, hvis det er nødvendigt.

Her kan det også nævnes, at du ikke bør køre racerkørsel. Ikke bare er det uansvarligt, men kraftige opbremsninger og accelerationer giver et højere brændstofforbrug. 

En varm motor er bedre end en kold

Dette punkt er særlig relevant, hvis du har en dieselbil. 

En kold motor bruger mere brændstof end en varm motor. Derfor vil dit antal kilometer per liter brændstof være højere på længere køreture end på korte.

Derfor kan du overveje, om du kan tage cyklen i stedet og spare både brændstof og få motion.

Få testet din bil og kør længere på literen

Du kan få undersøgt din bil, hvis du vil forbedre brændstofforbruget. 

En motortest kan vise, hvor på bilen den kan optimeres i forhold til brændstoffet. Denne test kan vise sig at være givet godt ud i forhold til både brændstof og sikkerhed.

Generelt er det en god idé at få undersøgt sin bil og repareret skader, som din sikkerhed er i top. Det kan være tjek af bremseklodser, et stenslag i din autorude eller noget helt tredje.

Motorbremsning er guld værd – lær at mestre disciplinen

Din bil bruger ingen energi, når du ikke træder på speederen. Nærmer du dig et stop, kan du dermed være forudseende og slippe speederen i god tid og lade bilen motorbremse, mens du selv bremser stille og roligt. 

Sluk for noget af dit udstyr

Vil du have en bedre brændstoføkonomi, kan det være en god idé at slukke din el-bagrude eller aircondition, da det kan forårsage et højere brændstofforbrug. Er det derfor ikke nødvendigt at bruge disse funktioner, bør du slukke dem.