Hvor lang tid holder bremser?
Når det kommer til dig, din bils samt dine medtrafikanters sikkerhed, er bremserne en af de vigtigste dele på din bil. Slidte eller defekte bremser er en kæmpe sikkerhedsrisiko, og kan i værste tilfælde resultere i uheld.
I denne artikel giver vi dig et par råd til at vurdere dine bremsers helbred - og samtidig svar på, hvor længe bremser holder.

Bremseskiver, klodser & kaliber - hvor længe holder de?
Når du trykker på bremsen aktiveres bremsesystemet, og bremseskiven på indersiden af hjulene presser mod bremseklodsen, som sidder på indersiden af bremsekaliberen. Den friktion der sker mellem skiven og klodsen, er hvad der giver en jævn opbremsning.
Levetiden af dine bremser afhænger derfor meget af, hvordan du kører. Bykørsel er især slidende på bremser, da der sker mange nedbremsninger ved kryds, fodgængeroverfelt ol. En god tommelfingerregel er dog, at bremser skal skiftes ved omkring 100.000 km, plus/minus 10-20.000 km.
Mens bremseskiver er lavet af stål, er bremseklodser lavet af et blødere materiale, og de to bliver ikke altid lige hurtigt nedslidt. Man plejer dog at udskifte begge på én gang, for at undgå at skulle afmontere hjulene oftere end højst nødvendigt.
Tegn på, at dine bremser er slidt
Selvom de fleste bremser kan klare 80-100.000 km. før de skal udskiftes, kan det sagtens ske, at du løber i problemer før det.
Her er et par tegn på, at dine bremser er ved at være slidt, og kræver udskiftning
Bilen trækker til en side ved opbremsning
Trækker din bil til siden, når du bremser, kan det være tegn på, at bremsekaliberen sidder fast. Andre tegn på at kaliberen sidder fast, er hvis det tager længere tid for dig at bremse ned, at du skal presse hårdere på bremsen eller hvis det lugter brændt efter opbremsning.
De to mest hyppigste grunde til, at bremsekaliberen sætter sig fast, er din kørestil samt den generelle vedligehold af bremserne. Har du tendens til mange korte og hurtige opbremsninger, vil bremsesystemet overophedes, hvilket kan ødelægge kaliberen. Samtidigt kan ødelagte skiver og klodser eller manglende bremsevæske skade kaliberen.
Bilen skurrer ved nedbremsning
Hvis bilen har stået stille i vådt vejr, kan bremserne godt finde på at skurre ved nedbremsning. Dette er dog helt normalt, så længe det ikke er en høj skurring og, at den forsvinder efter et par minutters kørsel.
Er der i stedet tale om en kontinuerlig skurren, kan dette være et tegn på, at bremserne er slidt ned eller sidder fast. Det kan være et seriøst problem, og forsvinder skurren fra dine bremser ikke efter kort tid, skal du have tjekket bremserne hurtigst muligt.

Bilen ryster ved nedbremsning
Rystelser i bilen kan forårsages af mange forskellige ting. Snakker vi dog rystelser ved nedbremsning, skyldes dette med god sandsynlighed, at dine bremseskiver er blevet skæve på den ene eller anden måde. Ligeledes er det et tegn på, at en eller flere bremser skal udskiftes.
Misfarvning af bremseskivernes overflade
Som en ny forrude, har en normal og rask bremseskive en blank og pæn overflade. Er ståloverfladen dog ikke længere grå (men nærmere misfarvet, og tættere på lilla), er dette et tegn på, at dine bremseskiver har været overophedede, og det anbefales, at de skiftes. Kan du ligeledes se mærker eller riller yderst på bremseskiven, hvor bremseklodsen presser på skiven, er det også tid til at få skiftet dem.