Chat med os
x

Hvad er omdrejninger i en bil?

Er du lidt i tvivl om, hvad er omdrejninger i en bil? Eller vil du bare gerne blive bedre til at forstå omdrejninger, så du kan køre bedre og billigere?

Din bil har en omdrejningstæller (også kaldet tachometer), der tæller omdrejninger per tidsenhed. Det kaldes også for rotationsfrekvens eller omdrejningsfrekvens. Kort og kort måler en omdrejningstæller, hvor mange gange motorakslen drejer rundt inden for en vis tidsenhed. Som regel måles omdrejninger i bil ud fra omdrejninger pr. minut.

 

Hvordan virker en omdrejningstæller?

En omdrejningstæller fortæller dig, hvor mange gange motorakslen kører rundt pr. minut. Du kan som regel se omdrejninger på din bil, hvor der er markeret “RPM”, der står for revolutions per minute, som helt konkret betyder omdrejninger pr. minut.

Derfor har din bil en omdrejningstæller:

  • En omdrejningstæller viser, at motoren kører rundt.
  • Du kan se, hvornår motoren kører for hurtigt (er der for mange rotationer per minut, kan det skade motoren) - du kan altså se, hvornår du skal skifte gear.
  • Du kan bedre se, hvordan du kører mest økonomisk og derfor får den bedste energiudnyttelse.
  • Inden for fx motorsport bruger man RPM til at få køretøjet til at accelerere hurtigst muligt.

 

Hold styr på dine omdrejninger og kør mere økonomisk

Nu kender du svaret på “hvad er en omdrejningstæller” i bil – og det betyder, at du er ét skridt tættere på at køre både bedre og mere økonomisk. For selvom der er ting, du ikke kan styre, når du kører bil (fx andre bilister, stenslag og så videre), kan du faktisk selv styre dit økonomiforbrug, når du bliver bedre til at køre efter omdrejningstal