Chat med os
x

Hvad er diesel partikelfilter?

Hvad er et dieselpartikelfilter? Hvad gør det, og hvordan virker det egentlig? Og er det noget med, at det er lovpligtigt?

Det er nogle af de spørgsmål, vi kommer omkring i artiklen her.

Herunder kan du blive klogere på: 

  • Hvad er et diesel partikelfilter?
  • Hvad siger reglerne om dieselpartikelfilter?
  • Hvad før et diesel partikelfilter?

Og så vender vi også spørgsmål om diesel partikelfilter levetid, hvordan du udfører rensning, hvis dit partikelfilter fx er tilstoppet, eller du har en lampe, der lyser.

Hvad er et diesel partikelfilter, og skal en bil have det?

Fra 2009 har det været lovpligtigt for producenter at installere diesel partikelfilter til udstødningen af alle dieselbiler – men er din bil fra før 2009, er der overvejende sandsynlighed for, at den stadig har et dieselpartikelfilter, da det har været almindeligt at installere partikelfilter på dieselbiler siden 1992.

Et diesel partikelfilter (forkortes også som DPF) har til formål at reducere sod fra dieselbiler – og fra 1992 til i dag er udledningen allerede reduceret mere end 95 procent.

Sådan virker et diesel partikelfilter:

Dieselpartikelfilteret fanger og reducerer antallet af sodpartikler fra forbrændingsprocessen. Det vil sige, at i stedet for at sodpartikler slipper ud i atmosfæren, fanges de i partikelfilteret.

Har du en lampe der lyser på grund af dit DPF/diesel partikelfilter?

Når vi taler om levetid for diesel partikelfilter, er det faktisk meget forskelligt. Nogle diesel partikelfiltre kan kun holde 120.000 km, mens andre uden problemer når 180.000 km uden at blive tilstoppet.

Men du ved til gengæld, hvornår det er tid til rensning eller udskiftning, når din DPF lampe lyser på instrumentbrættet.

De fleste vælger at køre bilen til mekanikeren, når de har en lamper der lyser – men du kan faktisk udføre en simpel rensning selv, der i nogle tilfælde er nok til, at din igen kører godt. Modsat et stort stenslag, kan du nemlig selv udføre noget af processen.

2 tegn på, at dit diesel partikelfilter er i udu:

  1. Din bil trækker dårligere
  2. Du skal tanke oftere, end du plejer

Kan du nikke genkendende til de to ovenstående? Så kan du altid selv forsøge dig med en rensning af partikelfilter.

Sådan renser du selv dit diesel partikelfilter

Du kan selv udføre en simpel rensning af dit diesel partikelfilter – er der brug for mere komplicerede metoder, anbefales det, at du lader de professionelle om det.

Du kan dog altid selv starte med at rense. Det gør du ved at bruge dieselfilterpartikelrens, der hældes direkte ned i tanken – selvfølgelig i den rette mængde.