Chat med os
x

Tjek om dine dæk er nedslidte – sådan gør du

Der er lovkrav om, at dit dækmønster mindst skal være 1,6 millimeter. Med et nedslidt dæk vil du miste grebet med vejen og udsætte dig selv og andre trafikanter for stor fare. 

At køre med et for nedslidt dæk er lige så farligt som at have et stenslag eller køre med for lidt motorolie. Derfor bør du prioritere dine dæk.

Læs her, hvordan du kan tjekke om dine dæk er nedslidte. 

Start med at finde slidmærket på dit dæk

Du skal starte med at finde slidmærket på dækket. Det viser, hvor langt dækket må slides ned og markeres derved ved 1,6 millimeter. Hvis slidmærket er slidt væk, så skal du have nye dæk på. 

Det anbefales, at du altid har mindst tre millimeter i dit dækmønster for at opretholde en høj sikkerhed.

Sådan udfører du tjek af vinterdæk

Hvis du vil tjekke dine vinterdæk, kan du prøve at lægge en 20’er ned i dækmønstret. Hvis rillen er så dyb, at mønten forsvinder, er dit dæk fint. Kan du omvendt se tyveren, skal du overveje en udskiftning.

Hvad siger loven? Krav til dækmønster

Vi har snakket lidt om krav og anbefalinger, men for at opsummere er, er der én regel og en anbefaling:

  • Reglen: Dit dækmønster skal være mindst 1,6 millimeter
  • Anbefalingen: FDM anbefaler, at du skifter dækket, når dækmønsteret er på tre millimeter.

Hvordan er dæk-holdbarhed i km?

Det er meget forskelligt, hvor langt du kan køre på dit bildæk, og derfor er det ekstra vigtigt, at du tjekker dit dækmønster i ny og næ.

De fleste dæk kan køre omkring 25.000-35.000 kilometer, men det afhænger af dit kørselsmønster, og om du har det rigtige dæktryk. Dækkets holdbarhed er længere, hvis dæktrykket er korrekt. 

Derfor er det også en god idé at anskaffe sig en dæktryksmåler, så du kan tjekke, om dine dæk har nok luft i. Et korrekt dæktryk giver også et lavere brændstofforbrug og et bedre greb med vejen.

Hvor ofte skal jeg tjekke dækmønster?

Det er et spørgsmål, vi ikke rigtigt kan besvare. Jo oftere, jo bedre, da det vil give et godt overblik over, hvor slidt dit dæk er. 

Hvis du oplever uregelmæssigheder, kan det være en god idé at tjekke, men ellers kan du måske tjekke hvert halve år som tommelfingerregel.

Du kan passende tjekke dæktrykket i forbindelse med andre reparationer. Det kan være en glasskade af din bil, et motortjek eller en rengøring. 

Det er vigtigt, at du udfører jævnlige tjek af din bil – inklusive dækmønster

Der er både krav og anbefalinger til dækmønster – men det betyder ikke, at du nødvendigvis bør vente, til dine dæk er helt nedslidte. Derfor er det en god idé at tjekke bilen jævnligt, så du kommer problemer, skader og fejl i forkøbet. 

På samme måde bør du jævnligt tjekke din bil grundigt igennem, så du er sikker på, at du er sikker i trafikken – både for dig selv og dine medtrafikanter.