Hvor længe holder et bilbatteri?
Som bilejer er der god chance for, at du på et eller andet tidspunkt har spurgt dig selv: Hvor længe holder et bilbatteri overhovedet? Her er det vigtigt at vide, at ingen bilbatterier lever for evigt, og at visse ting såsom din kørestil, bilens omgivelser mm. kan reducere levetiden af dit bilbatteri. Hvad enten du bruger din bil hver eneste dag, eller den står dag ud og dag i garagen, vil du være nødsaget til at udskifte batteriet før eller senere.
Mens nogle bilbatterier giver små tegn, når de begynder at fejle, vil du også opleve at andre slet ikke gør. Det oplever de fleste desværre på uheldige tidspunkter, og døde batterier er en af de mest hyppigste årsager til, at vejhjælp bliver tilkaldt.
Typisk holder et bilbatteri mellem 3 til 5 år, og jo ældre et batteri bliver, jo større er chancen for, at det fejler. Den reelle levetid afhængig dog af en række faktorer, som vi vil snakke om i denne artikel.

Hvorfor dør bilbatterier?
Bilbatterier er designet med henblik på at yde et hurtigt, kraftfuldt, høj-ampere “stød”, når bilen skal startes, og derefter at blive vedligeholdt på omkring 12 volt. Så når et bilbatteri ikke længere kan yde den krævede startstrøm, kan det skyldes, at batteriet enten ikke kan holde på strømmen, eller at det simpelthen ikke er i stand til at yde startstrømmen grundet en fejl. Her er en række grunde til, hvorfor dit bilbatteri ikke længere kan starte din bil.
Manglende brug
Når en bil står stille, aflades bilbatteriet langsomt af sig selv, men bruger man bilen ofte, er det ikke noget, man vil bemærke. Har bilen dog stået stille i en længere periode, kan man risikere, at batteriet er blevet fladt, og at bilen ikke længere kan starte. Det kan især være et problem, hvis batteriet er gammelt og slidt, eller hvis der findes en kortslutning et sted, der lækker “krybestrøm”.
Glemte lygter, anlæg ol.
Du har garanteret prøvet det. Du sætter dig ud i bilen og drejer nøglen, men i stedet for at høre en brummen fra din motor, hører du i stedet lyden af en starter, der desperat forsøger at starte motoren. Du kigger på instrumentbrættet, og ser det: Lygterne har været tændt hele natten, og drænet livet ud af batteriet.
At glemme at slukke lygter, anlæg eller andet elektronisk i bilen, er en af de største syndere, når det kommer til døde bilbatterier. Heldigvis kan det nemt undgås, ved at være opmærksom på at slukke alt, inden du forlader bilen.
Korte ture.
Din bils batteri oplades, når du kører, men kører du udelukkende korte ture, når batteriet aldrig at blive ladet helt op. Det slider på batteriet, og det kan anbefales at tage længere ture på 10 kilometer eller mere, for at give batteriet en chance for at lade helt op - især i vintermånederne.
Slid/alder.
Ligesom en forrude, slides dit bilbatteri også jo mere, bilen bruges. Jo mere slidt dit bilbatteri er, jo dårligere vil det blive til at holde på strømmen, og jo større vil chancen være for, at det ikke længere kan starte bilen, når du har mest brug for det.
Temperatur
Vinteren byder på mange udfordringer for bilejere såsom stenslag, glatte veje osv. Og her er bilbatteriet ligeledes udsat. Et bilbatteris kapacitet falder drastisk, når temperaturen når frysepunktet, og er der meget hård frost, kan det næsten halvere den. Igen er et slidt bilbatteri mere udsat, så har du problemer med at starte bilen på de kolde vintermorgenerne, kan det være en god idé at udskifte batteriet.